Peklo zdravé výživy: Vietnamský podnikatel klíčil fazole mungo v plesnivém sklepě

Pražští policisté společně s inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zajistili přes metrák naklíčených fazolek mungo. Ve své nelegální pěstírně ve sklepě rodinného domku je klíčil v několika sudech pětatřicetiletý vietnamský podnikatel T. A. P.

Policisté s inspektory na místě červeným barvivem znehodnotili 120 kg zjištěné komodity, provozovateli nařídili její likvidaci a zároveň prokázali porušení již dříve vydaného zákazu užívání daných prostor. Nyní musí zbytek na své náklady zlikvidovat a inspektorům doložit, že se tak skutečně stalo a obarvené naklíčeníé fazolky neskončí někomu na talíři. třeba jako nová exotická odrůda růžových klíčků.

Vietnamec byl již přinelegálním klíčení mungo fazolek chycen již dříve. Svého podnikání se však nevzdal. Není se co divit. Zlikvidované klíčeky by mohl prodat cca za 50 – 70 tisíc korun. Mungo klíčky jsou navíc oblíbenou součástí vietnamské kuchyně. Konkrétně tyto byly určeny pro prodej v pražské tržnici Sapa.

“Pěstování a výroba mungo klíčků je mikrobiologicky rizikový proces, proto provozovny, kde dochází k nakličování, musí být schváleny ze strany SZPI dříve, než začnou s produkcí klíčků. Výrobce musí před schválením výrobny ze strany SZPI projít kontrolou a vyhovět řadě požadavků právních předpisů. Jde zejména o splnění specifických mikrobiologických kritérií souvisejících s pěstováním potraviny náchylné ke kontaminaci bakteriemi, např. Escherichia coli produkující shigatoxiny. Nedodržení stanovených pěstebních a výrobních podmínek vytváří riziko vzniku závažných onemocnění, která za určitých podmínek mohou vést až k úmrtí, jak dokládají příklady ze zahraničí v minulých letech,” uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

- reklama -

Diskuze

Scroll to Top
Web vyrobili ve Webklient.cz