Michaela Bílková se začala více věnovat své zálibě a vášni pro jídlo. A nyní přišlo ocenění

02.11.2019
„Začalo to jako koníček a teď je z toho moje vedlejší pracovní činnost“ říká Michaela Bílková ke své velké zálibě – výrobě džemů a marmelád. A jde jí to tak dobře, že si za svůj jahodový extra džem s bezovým květem nedávno převzala ocenění Českolipský výrobek roku 2019.

„Dříve se hodně zavařovalo, dělala to moje babička, mamka a později jsem převzala štafetu já. Vždy mě to hodně bavilo“, začíná Michaela Bílková vyprávět svůj „marmeládový“ příběh. „V podstatě jsem zavařila vše, co se dalo a rostlo v okolí. Jenže dříve se zavařovalo podstatně jinak, používalo se hodně cukru, různé předem namíchané želírovací prášky a dlouhá doba vaření. Džemy byly takové „umučené“. K tomu, abych začala zavařovat jinak, mne velmi inspirovala Blanka Milfaitová, která je královna marmelád v České republice. Přečetla jsem si její první knížku a zcela jsem změnila způsob zavařování. Objevila jsem čistý přírodní citrusový pektin, který si míchám s cukrem dle vlastní potřeby, zkracuje se tím doba vaření a ovoce si tak více zachová přirozenou chuť a barvu.

Byla tohle vaše první cena nebo už jste se úspěšně zúčastnila i jiných akcí?

Získala jsem třetí místo v kategorii citrusových marmelád za citronovou marmeládu s bezovým květem v Jamparadě, která se pořádá v Kunraticích u Frýdlantu. Ale popravdě mi větší radost udělá, když mi spokojený zákazník pochválí, jak mu moje džemy a marmelády chutnají a přijde si je koupit znovu. To je pro mne ta nejlepší motivace.

Může vám ocenění Českolipský výrobek roku pomoci třeba i nějak profesně?
Součástí ocenění byla i finanční odměna, kterou mám v plánu využít k rekonstrukci skladových prostor v mojí výrobně. Určitě mi tato cena pomohla i v PR. Každopádně mě to velmi potěšilo a dalo další signál, že to dělám dobře.



Jaká je vlastně v České republice konkurence?
Kolegy, kteří vaří tak jako já, vlastně ani nevnímám jako konkurenci, už z toho důvodu, že kdyby si např. každý občan České Lípy chtěl koupit po jedné skleničce mé marmelády nebo džemu, tak jich ani tolik v současné době vyrobit nezvládnu. (úsměv) Nemám žádné špatné vztahy s jinými výrobci marmelád, navzájem se i s některými vídáme. S Blankou Milfaitovou, mým velkým vzorem, nás pojí již vřelé přátelství.

Která marmeláda je osobně vaše nejoblíbenější?
Teď je otázka, zda jí mám nejradši nebo jí nejradši vařím (úsměv). To se strašně těžko posuzuje. Já to mám spíše podle sezony. Mám moc ráda období citrusů, protože to krásně voní ve výrobně, ale ke konci sezony už jich mám také plné zuby (smích). A pak mám ráda klasiku, tzn. malinu, kterou beru od pana Blažka a černý rybíz, který v Písečné pěstuje pan Karbus. Má opravdu výborné odrůdy a z nich je vařit jedna radost.

Kde si mohou zákazníci vaše marmelády koupit?
Každých 14 dní jezdím v sobotu do Roudnice nad Labem na farmářské trhy. V České Lípě farmářské trhy bohužel nestíhám, protože v týdnu chodím ještě do práce. Ale jinak se tady dají koupit na náměstí U Květu lipového a v Dárkovně u Anděla. Brzy spustím i e-shop na mým webových stránkách – www.mojemarmelada.cz

foto: Eva Dneboská
Autor: Alex Neugebauer/DomácíNoviny.cz

Aktuálně v ČR